top of page
Image by Jason Lee
Tom de Vos

De energiebelasting op gas stijgt fors: Wat betekent het nieuwe wetsvoorstel voor de glastuinbouw?

De glastuinbouwsector staat voor een ingrijpende verandering. Met de recente goedkeuring van het wetsvoorstel 'Wet fiscale Klimaatmaatregelen glastuinbouw (36.426) worden de spelregels voor energieverbruik in deze sector vanaf 2025 flink aangescherpt. Maar wat houdt dit precies in voor tuinders, en hoe kunnen zij zich voorbereiden op de toekomst?

Wat houdt het wetsvoorstel in?

Het nieuwe wetsvoorstel markeert een belangrijke stap in de strijd tegen klimaatverandering. Een van de meest opvallende maatregelen is de afschaffing van de verlaagde energiebelastingtarieven voor aardgas. Waar tuinders voorheen konden profiteren van lagere belastingtarieven op hun gasverbruik, komt hier nu een einde aan. Daarnaast wordt er een CO2-heffing geïntroduceerd voor de glastuinbouw, en wordt de vrijstelling voor elektriciteitsopwekking in de industrie en energiesector verder beperkt.


Steeds kleiner wordende marges

Voor veel tuinders vormt aardgas nog steeds de ruggengraat van hun bedrijfsvoering. Het stoken van gas zorgt ervoor dat kassen in de winter warm genoeg blijven, waardoor gewassen onder de best mogelijke omstandigheden kunnen groeien. Met de nieuwe belastingverhogingen wordt het echter steeds minder rendabel om aardgas te blijven gebruiken.

Waar je eerder kon profiteren van een verlaagd energietarief, zie je die voordelen nu verdwijnen. De stijgende energiekosten dwingt de teler om de gaskraan verder dicht te draaien om de kosten enigszins binnen de perken te houden. Maar dat is niet zonder gevolgen: de kwaliteit van de producten kan hieronder lijden, wat direct invloed heeft op de opbrengsten. Bovendien kan het noodgedwongen verminderen van het gasverbruik leiden tot een instabiele productie, wat de continuïteit van de teel in gevaar brengt. Het wordt een vicieuze cirkel waarin de druk op teler alleen maar toeneemt.


Voorbeeldsituatie

Voor een tuinder die bijvoorbeeld 150.000 m³ aardgas verbruikt en afhankelijk is van de ketel als enige warmtebron, wordt telen een bijzonder kostbare aangelegenheid. In het diagram hieronder wordt weergegeven hoe de gasprijzen de komende jaren per staffel belast zullen worden. De tuinder in dit scenario valt in de hoogste staffel en zal daardoor het zwaarst belast worden. Voor tuinbouwbedrijven die aanzienlijk meer gas verbruiken, geldt dat zij al in de eerste maand door de eerste staffel heen zijn en daarna profiteren van het lagere tarief in de tweede staffel, met soms ook nog een deel in de derde staffel.


De druk om te innoveren neemt toe

Met de stijgende energiebelastingen en de afnemende marges, wordt het voor tuinders noodzakelijk om op zoek te gaan naar alternatieve technieken die hun warmtebehoefte kunnen invullen zonder de hoge kosten van aardgas. Innovatie is niet langer een keuze, maar een noodzaak. De toekomst van je bedrijf hangt af van je vermogen om nieuwe oplossingen te vinden die zowel kostenbesparend als duurzaam zijn. Dit betekent dat je verder moet kijken dan traditionele methoden en je moet richten op technologieën die efficiënter, milieuvriendelijker en financieel haalbaar zijn op de lange termijn.


Sprinkler Energy biedt oplossing voor stijgende energiebelasting op gas

Sprinkler Energy biedt een slimme en duurzame oplossing die volledig inspeelt op de specifieke uitdagingen waar telers nu voor staan. Het energiesysteem maakt gebruik van een vaak vergeten energiebron: water.

In plaats van te vertrouwen op duur aardgas, benut het systeem van Sprinkler Energy de energie die opgeslagen ligt in wateropslagen zoals een bassin, watersilo, rivier of grondput. Deze energie wordt omgezet in hoogwaardige temperaturen tot wel 75 graden, precies wat nodig is om kassen optimaal te verwarmen. En het mooie is: tegelijkertijd blijft de wateropslag, zelfs in de koudste maanden, tussen de 5 en 15 graden, waardoor het energiesysteem in de belangrijkste wintermaanden ook rendeert.



De besparingen die het systeem oplevert, zijn indrukwekkend. In sommige gevallen bespaart het energiesysteem van Sprinkler Energy tot wel 100% op het gasverbruik van een teler. Bovendien wordt de investering in het systeem gegarandeerd binnen zeven jaar terugverdiend, wat betekent dat niet alleen de huidige uitdagingen kunnen worden overwonnen, maar dat bedrijven ook toekomstbestendig worden.


Kies continuïteit

De nieuwe energiebelastingen brengen grote uitdagingen met zich mee voor de glastuinbouwsector. Maar door slim te investeren in duurzame oplossingen zoals het energiesysteem van Sprinkler Energy, kun je niet alleen je kosten drukken, maar ook de kwaliteit van je producten en de continuïteit van je bedrijf waarborgen. In plaats van slachtoffer te worden van stijgende belastingen, kun je de regie terugnemen en je bedrijf klaarmaken voor een duurzame toekomst.


Nu is het moment om actie te ondernemen en je voor te bereiden op de toekomst. Sprinkler Energy staat klaar om je te helpen deze uitdaging aan te gaan, zodat je bedrijf blijft bloeien, ongeacht de stijgende energiebelastingen. Meer weten? Neem dan hier contact met ons op.

Comments


bottom of page