top of page

Gasprijs stijgt met ruim 35 procent: energiecontracten worden duurder

In amper vijf dagen tijd schiet de gasprijs op de toonaangevende Amsterdamse beurs (TTF) omhoog van circa 36 naar bijna 50 euro per megawattuur (MWh). Een verontrustende stijging van meer dan 35 procent.

Het conflict tussen Israël en Hamas en de oplopende spanningen in het gebied zijn de belangrijkste verklaring voor de hogere prijzen. Tegelijkertijd lijkt een pijpleiding tussen Finland en Estland te zijn gesaboteerd, wat verder bijdraagt aan de zorgen.

Ontwikkeling gasprijs

Tot voor kort vertoonde de gasprijs een stabiele trend. Echter, de onrust in Israël heeft deze stabiliteit abrupt verstoord.

Binnen slechts vijf dagen kende de prijs een stijging van bijna 14 euro per MWh (13,7 cent per kuub).

Mocht deze stijgende trend aanhouden, dan kan de gasprijs de hoogste piek in maanden bereiken. Ter referentie, de vorige piek in april zag prijzen van boven de 51 euro per MWh.

Vattenfall en Budget Energie duurder

In de vaste en variabele energiecontracten is de forse stijging van de gasprijs inmiddels ook te merken. Althans, bij twee energiebedrijven. Zowel Vattenfall als Budget Energie verhoogden hun tarieven.

  • Bij Vattenfall ging het jaarcontract omhoog van 1,193 euro naar 1,267 euro per kuub. Een stijging van ruim 7 cent. Ook het driejarige contract steeg in tarief.

  • Het variabele contract van Budget Energie werd in één klap 11 cent duurder en komt uit op 1,270 per kuub.

De kans is zeer groot dat ook de andere variabele en vaste energiecontracten op korte termijn duurder worden. 

Verschillende oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die ten grondslag liggen

aan de forse stijging van de gasprijs.

Conflict Israël en Hamas

Een kritieke factor is het stilleggen van een belangrijk gasveld voor de kust van Israël. Dit gasveld speelt een cruciale rol in de gasvoorziening naar Europa via Egypte. Nu Europa afhankelijk is van dergelijke alternatieve bronnen, duwt het wegvallen van dit aanbod de prijs verder omhoog.

Daarnaast is er een grote regionale onzekerheid ontstaan in het Midden-Oosten. De spanningen tussen de verschillende landen lopen verder op. Zowel de olie- als gasprijzen vlogen de afgelopen dagen daardoor omhoog.

Sabotage pijpleiding Finland en Estland

Finse media melden dat er waarschijnlijk sprake is van sabotage aan een pijpleiding tussen Finland en Estland. Ook de Financial Times bevestigt dat er hier naar wordt onderzocht. De pijpleiding vormt niet direct een gevaar voor de toevoer van gas naar Europa, maar het verhoogd wel de verdere zorgen over de kwetsbaarheid van het Europese gasnetwerk.

Kouder weer op komst

Tot slot spelen ook de weersvoorspellingen een rol in de verhoging van de gasprijs. In de week van 16 oktober worden in grote delen van Europa lagere temperaturen voorspeld, waardoor mensen hun verwarming weer zullen aanzetten. Voor huishoudens betekent dit dat de kosten voor verwarming en energie de komende tijd kunnen toenemen.

smart skid_edited.jpg
1.1.00_00_51_17.Still011.jpg
"Dankzij Sprinkler Energy reduceren we onze uitstoot en besparen we geld door jaarlijks 60% procent minder gas te verbruiken"

Cees de Kok, leidinggevende, Kruidvat.

Meer verhalen

bottom of page