top of page
Image by Jason Lee

Europa stelt ambitieuzer klimaatdoel: 90% minder CO2-uitstoot in 2040

Europa heeft zijn zinnen gezet op een meer gedurfd klimaatbeleid. Eurocommissaris voor Klimaat, Wopke Hoekstra, heeft aangekondigd dat de EU tegen 2040 de CO2-uitstoot met 90% wil verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. Dit nieuwe tussentijdse doel is bedoeld als een stap naar klimaatneutraliteit in Europa tegen 2050. De Europese Commissie wil technologieën inzetten om de uitstoot te verminderen en CO2 te recyclen, met als doel de Europese industrie te transformeren.


Europa stelt ambitieuzer klimaatdoel: 90% minder CO2-uitstoot in 2040
Europa stelt ambitieuzer klimaatdoel: 90% minder CO2-uitstoot in 2040

Europese Commissie presenteert ambitieuze strategie voor industriële koolstofreductie. In februari heeft de Europese Commissie onder leiding van Klimaatcommissaris Hoekstra haar strategie voor industrieel koolstofbeleid onthuld. Naast het versneld verminderen van CO2-uitstoot, richt de Commissie zich vooral op de implementatie van technologieën voor CO2-verwijdering, -opslag en -recycling. Het doel is om de kosten van deze technologieën te verlagen, waarbij Carbon Capture and Usage (CCU) als een cruciale component wordt beschouwd.


Glastuinbouw Nederland verwelkomt EU-steun voor klimaatneutraal doel in 2040

Glastuinbouw Nederland ziet de Europese plannen als een belangrijke steun in de rug voor haar eigen ambitie om tegen 2040 klimaatneutraal te zijn. Het veiligstellen van externe CO2-leveringen is essentieel voor de glastuinbouw om deze doelen te bereiken. Het vinden van een goede balans tussen Carbon Capture and Storage (CCS) en CCU is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat CO2 wordt hergebruikt en niet alleen opgeslagen.

CCU biedt kansen voor vermindering van CO2-emissies in de glastuinbouw Het benutten van CCU biedt mogelijkheden om CO2-emissies van de industrie op te vangen en vervolgens te hergebruiken in de kassen, waardoor het gebruik van aardgas wordt vermeden. Hierdoor wordt de overstap naar duurzame energiebronnen zoals aardwarmte, restwarmte en waterstof aantrekkelijker.


Nieuwe Europese Commissie zal klimaatplannen verder uitwerken

Hoewel de klimaatplannen van Hoekstra een algemene strategie vormen, zal de nieuwe Europese Commissie die na de verkiezingen van juni 2024 aantreedt, deze plannen omzetten in concrete wetgeving. Glastuinbouw Nederland zal nauw samenwerken met de Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad van EU-energieministers om deze klimaatplannen verder uit te werken en te implementeren.


Telers zijn op zoek naar een gasloze toekomst

Een opkomende innovatie van Sprinkler Energy, zet momenteel een revolutie teweeg in de wijze waarop telers hun energiebehoefte benaderen. Sprinkler Energy werkt samen met telers om hun afhankelijkheid van gas te verminderen door de waterbuffers op locatie in te zetten als primaire warmtebron. Met behulp van bijvoorbeeld een bassin of een watersilo kan het energiesysteem van Sprinkler Energy in sommige gevallen telers helpen om volledig van het gas af te stappen. Dit biedt niet alleen aanzienlijke kostenbesparingen, maar verzekert ook de bestaanszekerheid van telers, aangezien de energiebelastingen op gas naar verwachting zullen blijven stijgen in de toekomst.



Bovendien staan ook de warmtekrachtkoppelingen (WKK's) vanaf 2025 onder toenemende druk vanwege de aanstaande energiebelastingen op de WKK's. Hierdoor wordt de noodzaak van alternatieve energiebronnen nog urgenter. Sprinkler Energy vertegenwoordigt daarom een veelbelovende stap richting duurzamere en economisch levensvatbare praktijken in de telersector. Op zoek naar een gasloze toekomst? Neem dan hier contact op met Sprinkler Energy.

bottom of page