De Nederlandse glastuinbouw, die internationaal roem vergaarde dankzij innovatie en betaalbare energie, geconfronteerd met uitdagingen en verkeert in zwaar weer. De vraag rijst: heeft deze sector nog een toekomst in Nederland als de energiekosten hoog blijven? Voor sommige telers zijn de stijgende gasprijzen een last die ze nauwelijks kunnen dragen, terwijl anderen juist baat hebben bij alternatieve energiebronnen, zoals aardwarmte.
In Nederland schijnt de zon niet zo genereus als in Spanje. Desondanks gedijen tomaten, paprika's en chrysanten hier dankzij geavanceerde glastuinbouwtechnieken én goedkoop aardgas. Maar sinds ruim een half jaar is de situatie veranderd. De energie-intensieve sector staat onder druk vanwege de energiebelasting die omhoog schiet voor telers.
"Vroeger betaalden telers 7 cent per kuub gas, maar de afgelopen weken lag de prijs soms boven de 3 euro," zegt Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. In een sector waar energie 20 tot 30 procent van de kosten uitmaakt, wordt het onder de Nederlandse zon opeens een uitdaging om rendabel te blijven.
Veel ondernemers lijden verlies, wat zorgen baart voor de sector en voor Bom-Lemstra. Ze luidde onlangs de noodklok voor een mogelijk golf van faillissementen. De overheid moet ingrijpen, vindt ze. "Dit gaat verder dan het normale ondernemersrisico. Telers kunnen deze prijzen niet doorberekenen."
Verschillen zijn groot
Hoewel het moeilijk is te voorspellen of de sector op instorten staat, zijn er grote verschillen tussen bedrijven, zegt Lambert van Horen, sectorspecialist Food & Agri van RaboResearch. Sommige glastuinbouwers hebben gunstige energiecontracten die al eerder zijn afgesloten, terwijl anderen dagelijks worden geconfronteerd met exorbitante prijzen op de energiemarkt.
Sommige ondernemers passen hun teelt aan, vervangen inefficiënte lampen door LED-verlichting, of verminderen hun energieverbruik door bijvoorbeeld de verwarming te verlagen. Anderen investeren in warmte-krachtkoppelingsinstallaties om zelf elektriciteit op te wekken. Dit helpt enigszins om de gevolgen van de hoge gasprijzen te verzachten.
Desalniettemin komen veel glastuinbouwers in zwaar weer terecht of zitten er al in, constateert de Rabo-analist. Verduurzaming lijkt voor bijna iedereen noodzakelijk, maar dit is een uitdaging op zich. Niet overal is aansluiting op een warmtenet mogelijk, en zelfs als dat wel het geval is, vergt het vaak veel tijd en investeringen.
Met je kas van het gas?
Dankzij de innovatie van Sprinkler Energy gaan telers met minimaal 60% besparen op het jaarlijkse gasverbruik. Hoe dan? De Zaanse onderneming maakt als enige in Nederland gebruik van de wateropslag(en) op locatie. Dit kan bijvoorbeeld zijn: een sprinklertank, watersilo, bassin of vijver. Deze wateropslag wordt vervolgens getransformeerd tot een primaire warmtebron.
HDe waterbuffer bij telers bevatten vaak duizenden kubieke meters water. Deze bron van water kan met de juiste technieken dienen als potentiële bron voor thermische energie. Meer weten? Bekijk dan de oplossing van Sprinkler Energy hier. Bron artikel: Volkskrant.
Comments