EU's broeikasgasemissies in 2023 met 8% gedaald dankzij hernieuwbare energie
- Tom de Vos
- 5 nov 2024
- 3 minuten om te lezen
Goed nieuws! In 2023 zijn de broeikasgasemissies in de EU met 8,3% gedaald ten opzichte van 2022. Dit is de grootste jaarlijkse daling sinds decennia, behalve in 2020 toen de COVID-19-pandemie zorgde voor een daling van 9,8%. Dit toont aan dat de EU serieuze stappen zet in de energietransitie, gericht op een gasloze oplossing voor warmte en een aanzienlijke vermindering van broeikasgasemissies.

De EU lijkt op schema te liggen om haar doel te halen: een vermindering van de emissies met minstens 55% tegen 2030. Sinds 1990 zijn de emissies al met 37% gedaald, terwijl de economie (bbp) met 68% is gegroeid. Dit betekent dat de EU steeds beter in staat is om economische groei te realiseren zonder dat dit ten koste gaat van het milieu. Dit wordt ook wel "ontkoppeling van emissies en groei" genoemd.
Minder broeikasgasemissie door elektriciteitsproductie en industrie
De uitstoot van grote industriële en energiebedrijven, die onder het EU-emissiehandelssysteem (ETS) vallen, daalde in 2023 met 16,5%. Dit systeem helpt bedrijven hun uitstoot te verminderen door emissierechten te verhandelen. Dankzij de opkomst van hernieuwbare energie zoals wind- en zonne-energie, is de uitstoot van elektriciteitsproductie en verwarming met 24% gedaald. Hierdoor wordt er minder gas gebruikt, wat een belangrijke stap is in de gasbesparing.
Meer inkomsten voor klimaatactie
Het EU-ETS leverde in 2023 € 43,6 miljard op. Dit geld wordt gebruikt voor investeringen in klimaatactie. Ongeveer € 7,4 miljard gaat naar innovatie en modernisering, terwijl het overige bedrag naar de EU-lidstaten gaat. Dit ondersteunt verdere investeringen in schone energie en draagt bij aan de gasloze oplossingen voor warmtevoorziening.
Daling in andere sectoren
Ook in andere sectoren, zoals gebouwen, transport en landbouw, is de uitstoot gedaald. De bouwsector zorgde voor een afname van 5,5%, terwijl landbouw en transport elk een kleinere daling lieten zien. Hoewel deze sectoren vooruitgang boeken, zijn er nog steeds extra maatregelen nodig om de ambitieuze klimaatdoelen voor 2030 te halen.
Klimaatverandering blijft een uitdaging
Ondanks de positieve resultaten blijft de klimaatverandering een grote uitdaging. In 2023 had Europa te maken met extreme weersomstandigheden, zoals grote bosbranden, overstromingen zoals die recent in Valencia en hittegolven in de zee. Dit laat zien dat aanpassing aan het veranderende klimaat en het bouwen van veerkracht essentieel zijn.
Samenwerking voor een duurzame toekomst
De EU werkt nauw samen met internationale partners om klimaatactie te bevorderen. Tijdens COP28 in Dubai werden afspraken gemaakt om de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie te versnellen en de energie-efficiëntie wereldwijd te verbeteren. De EU blijft ook de grootste verstrekker van klimaatfinanciering, wat helpt bij het ondersteunen van andere landen in hun klimaatdoelen.
De resultaten van 2023 zijn een stap in de goede richting, maar verdere actie is nodig om de lange termijn doelen van 2040 en de nul uitstoot tegen 2050 te halen.
Van het gas af dankzij oplossing Sprinkler Energy
Bij Sprinkler Energy maken we slim gebruik van de wateropslag op jouw locatie, omdat water een verborgen energiebron bevat. De water-water warmtepomp onttrekt de energie uit de bron (bassin, sprinklertank, watersilo, rivier, grondput) en maakt daar vervolgens hoogwaardige temperaturen van tot maximaal 75 graden. De lucht-water warmtepomp zorgt ervoor dat het bassin tussen de 5 en 15 graden blijft, ook in de winter. En op heel koude dagen? Of bij extra behoefte aan warmte? Dan schakelt de gasketel bij.

Meer weten of deze unieke duurzame oplossing? Hier lees je er meer over:
Комментарии