top of page
Image by Jason Lee

Gasverbruik drastisch omlaag door sprinklertanks als energiebron

Tom de Vos

Bijgewerkt op: 12 feb

SPIE, de onafhankelijke Europese leider in multitechnische dienstverlening op het gebied van energie en communicatie, werkt samen met de Nederlandse scale-up Sprinkler Energy aan een innovatieve technologie die sprinklertanks gebruikt als energiebron. Deze samenwerking biedt bedrijven in verschillende industrieën, zoals: distributiecentra, telers, tuincentra, facility en industrie een duurzame en kosteneffectieve oplossing om het gasverbruik drastisch te verminderen.


Sprinkler Energy gebruikt de waterbronnen op locatie om daar hoogwaardige warmte mee te maken

De technologie biedt een efficiënte en kosteneffectieve manier om distributiecentra en tuinbouw- en industriële locaties te verwarmen zonder afhankelijk te zijn van aardgas. Het systeem verbindt bestaande waterbronnen op locatie, zoals sprinklertanks, die meestal alleen worden ingeschakeld in geval van brand, met verschillende warmtepompen. Deze warmtepompen (lucht-water en water-water) gebruiken het water uit sprinklertanks als energiebron, waardoor gebouwen efficiënt en kosteneffectief kunnen worden verwarmd. Bedrijven kunnen op deze manier tot 100 procent besparen op hun jaarlijkse gasverbruik. SPIE Nederland en Sprinkler Energy gaan deze gepatenteerde technologie verder uitbreiden en op grotere schaal uitrollen.


Succesvolle pilot wint Energy Challenge  

Sprinklertanks bevatten honderdduizenden liters water die normaal gesproken alleen worden gebruikt om branden te blussen. Richard de Vos, oprichter van Sprinkler Energy, legt uit hoe het idee voor dit gepatenteerde systeem in 2019 is ontstaan: “We realiseerden ons dat dit stilstaande water een enorm potentieel heeft als extra gratis energiebron. Een succesvolle pilotstudie in het distributiecentrum van AS Watson, het moederbedrijf van Kruidvat, bewees dat het systeem significante energiebesparingen kon realiseren, met een vermindering van het gasverbruik tot 60% op de Kruidvat-locatie in Heteren. Dit resultaat leverde ons niet alleen de Energy Challenge award van de provincie Gelderland op; het onderstreept ook de kracht en het potentieel van deze technologie”.


Robert Bakker van Spie inspecteert de installatie van Sprinkler Energy die bij de Hema in Utrecht per jaar zo'n 60 procent gas helpt te besparen door gebruik te maken van het water uit de sprinklertanks.
Robert Bakker van Spie inspecteert de installatie van Sprinkler Energy die bij de Hema in Utrecht per jaar zo'n 60 procent gas helpt te besparen door gebruik te maken van het water uit de sprinklertanks.


Schaalbaarheid en internationalisatie

Een belangrijk voordeel van de samenwerking tussen SPIE en Sprinkler Energy is de schaalbaarheid van de technologie. SPIE heeft flexibele productiefaciliteiten waar het mechanische assemblage kan uitvoeren, inclusief de detailengineering en productie van het elektrische besturingssysteem en de regeltechnologie. SPIE kan ook het hele systeem assembleren en naar eindklanten transporteren. Naarmate de vraag toeneemt, kunnen meerdere systemen tegelijk worden gebouwd, waardoor Sprinkler Energy klanten op grotere schaal kan bedienen zonder aan kwaliteit of betrouwbaarheid in te boeten. Bekijk hieronder de uitlegvideo van de werking van de Smart Skid:



“We hebben de capaciteit en expertise om machines te bouwen en te standaardiseren, iets wat Sprinkler Energy enorm zal helpen om hun idee op grote schaal te realiseren,” zegt Sjef Wijnen, Business Unit Manager Machinebouw van SPIE. “Ons doel is om verschillende modellen van dit systeem te ontwikkelen en snel aan klanten te leveren. Samen hebben we de technologie geoptimaliseerd en schaalbaarheid centraal gesteld in het ontwerp.”


Met het doel om voor 2030 1.000 systemen te installeren, streven SPIE en Sprinkler Energy naar een jaarlijkse gasbesparing van 120 miljoen kubieke meter, het equivalent van het verbruik van 80.000 huishoudens. Beide partijen kijken ook naar mogelijkheden om de technologie internationaal uit te rollen naar landen als België en Duitsland.

Kommentare


bottom of page