top of page
Image by Jason Lee
Tom de Vos

Groene waterstof: Kansrijk maar blijft voorlopig duurder dan grijze variant

Groene waterstof wordt vaak gezien als een cruciale schakel in de energietransitie, maar het zal nog jaren duren voordat deze technologie financieel aantrekkelijk wordt. Nieuwe schattingen, waaronder die van Bloomberg, tonen aan dat de kosten van groene waterstof veel langer hoog blijven dan eerder werd verwacht. Bedrijven stellen hun investeringen uit en overheden aarzelen met duidelijke regelgeving.

Waterstof blijft voorlopig te duur om te produceren

Volgens energiedeskundige René Peters van TNO vormt de opbouw van een volledig nieuwe waterstofketen een complexe uitdaging. 'Op alle cruciale onderdelen, zoals productie, transport en opslag, zijn er momenteel hindernissen,' legt Peters uit.

Wat is groene waterstof?

Groene waterstof wordt geproduceerd door water (H2O) te splitsen in waterstof (H) en zuurstof (O) met behulp van elektriciteit uit duurzame bronnen, zoals zon- en windenergie. Hierdoor ontstaat een schone energiebron die bijvoorbeeld kan worden ingezet om voertuigen aan te drijven, huizen te verwarmen of het gasnetwerk te verduurzamen.

Hoewel groene waterstof veel potentie heeft, zijn de kosten momenteel hoog. De productie vereist namelijk enorme hoeveelheden elektriciteit. Daarnaast is infrastructuur voor transport en opslag nog volop in ontwikkeling.

Hoge kosten remmen groei van groene waterstof

Shell werkt aan een grote waterstoffabriek op de Maasvlakte, maar kosten blijven voorlopig een struikelblok. De prijs van groene waterstof ligt op dit moment rond de 10 tot 12 dollar per kilo, terwijl grijze waterstof slechts 2 tot 3 dollar per kilo kost. Bloomberg verwacht dat de prijs van groene waterstof pas rond 2050 zal dalen naar 1,50 tot 5 dollar per kilo.

Naast hoge kosten zijn er ook logistieke problemen. De aanleg van pijpleidingen, zoals de Delta Rijn-corridor, loopt vertraging op, waardoor productie en vraag niet efficiënt gekoppeld kunnen worden. Bovendien blijft de vraag naar waterstof achter door onzekerheid over toekomstige regelgeving.


Alternatieven en vooruitzichten

De industrie onderzoekt alternatieven zoals witte en blauwe waterstof. Blauwe waterstof maakt gebruik van CO2-opslag, terwijl witte waterstof uit de grond wordt gewonnen. Toch staan deze opties nog in de kinderschoenen en vereisen ze verdere ontwikkeling.

Ondanks de uitdagingen ziet Peters de toekomst van groene waterstof positief in. Duitsland loopt voorop met grote investeringen in infrastructuur en projecten, ondersteund door stimulerende wetgeving. Nederland blijft hierin achter, wat leidt tot onzekerheid in de markt.


Duurzame en betaalbare alternatieven van Sprinkler Energy

Voor bedrijven die niet willen wachten op de grootschalige uitrol van groene waterstof, biedt Sprinkler Energy nu al duurzame en betaalbare oplossingen. Deze innovatieve energiesystemen maken het mogelijk om snel en efficiënt gasloos te verduurzamen, zonder afhankelijk te zijn van complexe infrastructuur. Het unieke energiesysteem maakt namelijk gebruik van bestaande waterbronnen op locatie en wordt aangesloten op de retour van de watergedragen afgifte.

De oplossingen van Sprinkler Energy kunnen dankzij het kant-en-klare concept binnen 20 weken worden geïmplementeerd en leveren direct een energiebesparing tot wel 100% op.

Meer weten over het concept van Sprinkler Energy? Neem dan contact op en zet de stap naar een gasloze en duurzame toekomst!

Comments


bottom of page