Een warmtepomp is een apparaat dat warmte haalt uit de lucht, de grond of het water en deze gebruikt om je huis te verwarmen. Het werkt een beetje als een koelkast, maar dan andersom. Een koelkast haalt warmte uit je eten en gooit het naar buiten, zodat je eten koud blijft. Een warmtepomp haalt juist warmte van buiten en brengt dat naar binnen, zodat je huis lekker warm wordt.
Je kunt het zo zien: stel je voor dat je een ballon opblaast. Als je erin blaast, wordt de lucht in de ballon warm door de druk die je opbouwt. Een warmtepomp doet eigenlijk hetzelfde: het "blaast" warmte samen en zorgt ervoor dat er warme lucht of water in je huis komt, zelfs als het buiten koud is. En omdat een warmtepomp veel minder energie nodig heeft dan het maken van warmte met gas, is het in de toekomst een goedkopere manier van verwarmen.
Waarom is een warmtepomp goedkoper dan gas?
Op dit moment gebruiken veel mensen gas om hun huizen te verwarmen. Maar gas is een fossiele brandstof, en dat betekent dat het niet goed is voor het milieu. Bovendien wordt gas steeds duurder, omdat het langzaam opraakt en er steeds meer belastingen op komen. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit, en de verwachting is dat elektriciteit in de toekomst goedkoper wordt, vooral omdat we steeds meer groene energie gaan gebruiken, zoals wind- en zonne-energie.
Elektriciteit is ook efficiënter, omdat een warmtepomp meer warmte kan maken dan de energie die hij gebruikt. Als je bijvoorbeeld 1 kilowatt aan elektriciteit gebruikt, kan een warmtepomp wel 3 tot 4 kilowatt aan warmte (thermisch) maken! Dat noemen we het rendement, en dat is veel beter dan bij gas.
Lucht-water warmtepomp: Hoe werkt dat?
Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Zelfs als het koud is buiten, zit er nog steeds warmte in de lucht! De warmtepomp vangt deze warmte op en gebruikt die om water te verwarmen, dat door de radiatoren of vloerverwarming in je huis stroomt.
Hoeveel warmte een lucht-water warmtepomp kan maken, hangt af van de buitentemperatuur. Als het buiten kouder wordt, moet de warmtepomp harder werken om warmte uit de lucht te halen, en dan wordt het rendement lager. Het rendement van een warmtepomp wordt vaak gemeten met SCOP (Seasonal Coefficient of Performance). Dit betekent eigenlijk hoeveel warmte de pomp per seizoen maakt met de energie die hij gebruikt.
Een lucht-water warmtepomp heeft meestal een SCOP van rond de 2 tot 4, wat betekent dat hij met 1 eenheid elektriciteit wel 2 tot 4 eenheden warmte maakt.
Als het erg koud is buiten, bijvoorbeeld in de winter, moet de warmtepomp dus meer energie gebruiken om genoeg warmte te maken. Daarom werkt een lucht-water warmtepomp het beste in gebieden waar het niet heel vaak heel koud is.
Water-water warmtepomp: Hoe werkt dat?
Een water-water warmtepomp werkt iets anders. Deze haalt warmte uit grondwater of uit een meer, rivier of bassin. Water kan veel beter warmte vasthouden dan lucht, en daarom heeft een water-water warmtepomp een hoger rendement dan een lucht-water warmtepomp.
Stel je voor dat je in een warm bad zit: het water blijft langer warm dan lucht, zelfs als het buiten koud is. De warmtepomp gebruikt dat warme water om je huis te verwarmen. Omdat water beter warmte kan overdragen, is een water-water warmtepomp vaak efficiënter, met een SCOP van 5 tot wel 6. Dit betekent dat je voor elke eenheid elektriciteit 5 tot 6 eenheden warmte krijgt.
In vergelijking met een lucht-water warmtepomp is dat dus flink meer. Een lucht-water warmtepomp heeft gemiddeld een SCOP van 2 tot 4, terwijl een water-water warmtepomp gemiddeld een SCOP van 5 tot 6 heeft. Dit komt omdat water, zelfs in de winter, stabieler en warmer blijft dan lucht.
Gas wordt duurder, elektriciteit straks goedkoper?
Op dit moment wordt energiebelasting op gas elk jaar duurder in de Europese Unie. Dit is om mensen aan te moedigen over te stappen op duurzamere energiebronnen. Het keteltarief, de prijs die je per kubieke meter gas betaalt, stijgt elk jaar met zo’n 5 tot 7 cent aan energiebelasting. Hierdoor worden gasrekeningen steeds hoger, en dat is een reden waarom warmtepompen aantrekkelijker worden.
Elektriciteit lijkt op het eerste gezicht ook duurder te worden, maar hier is een andere ontwikkeling gaande. Netbeheerder TenneT is druk bezig met het uitbreiden van stroomvoorzieningen, bijvoorbeeld door nieuwe kabels en stations aan te leggen. Dit doen ze om te zorgen dat we in Nederland en Duitsland genoeg stroom hebben, vooral omdat we meer groene energie gaan gebruiken.
TenneT verwacht dat de stroomprijzen elk jaar met ongeveer 4 tot 5% zullen stijgen. Dit komt mede doordat het bedrijf voor ongeveer 44 miljard euro heeft geleend van de Nederlandse staat. In januari stelde het kabinet een noodkrediet van 13 miljard ter beschikking aan Tennet voor 2024, en een krediet van nog eens 12 miljard euro voor 2025. Het totale bedrag dat de staat nu maximaal aan Tennet uitleent, komt daarmee op 44 miljard euro.
Echter, op de lange termijn zou elektriciteit goedkoper worden. Dit komt omdat we steeds meer gebruik gaan maken van wind- en zonne-energie, die voordelig zijn zodra de installaties zijn geplaatst. Daarnaast worden er grote stappen gezet in het opslaan van stroom, wat ervoor zorgt dat we in de toekomst minder afhankelijk zijn van pieken en dalen in de elektriciteitsprijzen.
Samenvatting: Waarom overstappen op een warmtepomp?
Gas wordt duurder: De prijs van gas stijgt elk jaar door energiebelastingen, waardoor gasverwarming minder aantrekkelijk wordt.
Elektriciteit heeft potentie om goedkoper te worden: Hoewel de stroomprijzen op korte termijn stijgen, kan dit in de toekomst stabiliseren of zelfs dalen door groene energie.
Warmtepompen zijn efficiënter: Een lucht-water warmtepomp heeft een rendement (SCOP) van 3 tot 4, en een water-water warmtepomp heeft een rendement van 5 tot 6, waardoor ze veel minder energie verbruiken dan gas.
Meer groene energie: Dankzij de uitbreiding van het stroomnetwerk door TenneT zal er voldoende elektriciteit beschikbaar zijn, vooral vanuit duurzame bronnen.
Met de stijgende gasprijzen en de verbeterde beschikbaarheid van groene stroom is het verstandig om over te stappen op een warmtepomp voor een duurzamer én goedkoper huis in de toekomst.
Comments