top of page
Image by Jason Lee
Tom de Vos

Domper glastuinbouw dreigt: "Gat van miljard dichten met hogere energietaks"

Het gat van 1 miljard euro dat de Eerste Kamer heeft gecreëerd in de begroting dreigt te worden opgevangen door bedrijven met een hoog energieverbruik en kleine en middelgrote bedrijven (mkb'ers). Naar verluidt zal dit worden aangepakt door een verhoging van de energiebelasting voor grootverbruikers en een verlaging van de mkb-winstvrijstelling. Het is echter nog onzeker of deze maatregelen groen licht zullen krijgen van de Tweede Kamer, vooral van de partijen die bezig zijn met de formatie.

Specifiek voor sectoren zoals de glastuinbouw, die een aanzienlijke hoeveelheid energie verbruiken, zou een verhoging van de belasting op aardgas aanzienlijke gevolgen hebben

Specifiek voor sectoren zoals de glastuinbouw, die een aanzienlijke hoeveelheid energie verbruiken, zou een verhoging van de belasting op aardgas aanzienlijke gevolgen hebben. Dit zou een volgende tegenslag zijn na de energiecrisis van twee jaar geleden. Hoewel het demissionaire kabinet tracht de energierekeningen van gewone burgers te ontzien door alleen de belasting voor grootverbruikers te verhogen, blijft de situatie zorgelijk. De tarieven voor grootverbruikers liggen namelijk aanzienlijk lager dan die voor gewone huishoudens. In het kader van klimaatbeleid wordt al langer gesuggereerd om de tarieven voor grootverbruikers te verhogen.


De noodzaak voor deze fiscale ingreep is ontstaan doordat de Eerste Kamer in februari de afschaffing van de salderingsregeling heeft tegengehouden. Hierdoor ontstond een financieel gat van 1 miljard euro. Dit gat wordt niet alleen opgevangen door een hogere energiebelasting voor grootverbruikers, maar ook door een verlaging van de mkb-winstvrijstelling. Daarnaast wordt er gekeken naar belastingverhogingen voor hogere inkomens.


Of deze voorgenomen belastingverhogingen daadwerkelijk worden doorgevoerd, hangt af van de goedkeuring van de Tweede Kamer, inclusief de formerende partijen. Er zijn echter twijfels over de steun voor deze maatregelen, gezien eerdere meningsverschillen tussen deze partijen en het demissionaire kabinet over verschillende dossiers.


Minister Steven van Weyenberg (Financiën) hoopt zijn begrotingsplannen deze week af te ronden, maar er zijn nog andere tegenvallers die aandacht behoeven. Zo is er meer geld nodig dan verwacht voor zaken als asielopvang, steun aan Oekraïne, compensatie voor de toeslagenaffaire en herstel van de aardbevingsschade in Groningen. Er wordt gehoopt dat een groot deel van deze kosten kan worden gedekt door niet-gebruikte budgetten bij ministeries, onder andere vanwege problemen bij het vinden van voldoende personeel om alle plannen uit te voeren.

Comments


bottom of page