top of page
Image by Jason Lee
Tom de Vos

Glastuinbouw beslist mee over extra CO2-lasten

De Tweede Kamer heeft besloten dat de glastuinbouw in Nederland zelf mag meebeslissen over deelname aan het ETS2 CO2-handelplatform. Dit kan extra kosten met zich meebrengen voor de CO2-uitstoot, maar de sector krijgt een stem in deze beslissing. Deze motie is een belangrijke aanbeveling, maar geen bindend besluit.

Glastuinbouw mag zelf meebeslissen over ETS2 CO2-handelsplatform

Op 22 oktober werd de motie van de ChristenUnie en SGP aangenomen. Het betekent dat de afspraken die de glastuinbouw eerder met het vorige kabinet maakte, nog steeds leidend zijn. Deze afspraken bevatten geen extra CO2-lasten voor de sector. De glastuinbouw heeft al te maken met verschillende kosten, zoals energiebelasting en CO2-heffingen. Het besluit over deelname aan ETS2 wordt volgend voorjaar genomen. Mocht de sector besluiten deel te nemen, dan kan er mogelijk compensatie komen op andere vlakken om overbelasting te voorkomen.


Geen ETS2, tenzij de glastuinbouw dit wil

De motie stelt dat de glastuinbouw al voldoende maatregelen neemt om de CO2-uitstoot te verminderen. Door de bestaande belasting op energie en CO2-uitstoot, is deelname aan het ETS2-platform niet nodig om de sectordoelen te halen. Bovendien zou deelname leiden tot extra kosten, wat voor veel telers een onnodige financiële last zou betekenen. Volgens het regeerakkoord blijven de afspraken uit het Convenant Energietransitie Glastuinbouw 2022-2030 leidend, en hierin staat ETS2 niet opgenomen. De glastuinbouw hoeft dus niet deel te nemen, tenzij alle partijen in het convenant dat ondersteunen. Dit geeft de sector een sterkere onderhandelingspositie in gesprekken met de overheid.


Brede steun voor de motie

Ondanks eerdere tegenkantingen, kreeg de motie brede steun van verschillende politieke partijen, waaronder NSC, ChristenUnie, CDA, BBB, PVV, SGP en Ja21. Staatssecretaris Jean Rummenie had vorige week nog afgeraden om de motie aan te nemen, omdat het kabinet pas in het voorjaar een definitief besluit neemt. Toch gaf hij eerder aan dat hij begrip heeft voor de situatie van de glastuinbouw. Tijdens een bezoek aan de sector in juli benadrukte hij dat de glastuinbouw al veel heeft gedaan om de CO2-uitstoot te beperken. Hij stelde dat het oneerlijk zou zijn om de sector extra CO2-lasten op te leggen, zeker als andere EU-landen dit niet doen.


De glastuinbouw heeft dus een sterke positie in het gesprek over ETS2 en zal een belangrijke rol spelen in het uiteindelijke besluit over extra CO2-uitstoot kosten. Dit biedt telers meer duidelijkheid en invloed over de toekomstige financiële lasten van de sector.

Comments


bottom of page