Het demissionaire kabinet heeft in de Voorjaarsnota 2024 nieuwe plannen onthuld, waaronder een aanzienlijke stijging van 22,4% in het tarief van de energiebelasting op gas vanaf 2025. Deze maatregel, bedoeld voor gebruikers vanaf 170.000 kuub aardgas, zal de tarieven in de hogere schijven van de energiebelasting voor aardgas in 2025 verhogen, gevolgd door een extra stijging van 2,7% in 2030 om structurele financiƫle tekorten aan te pakken.
Deze verhogingen worden gerechtvaardigd door het gat dat is ontstaan door de afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen en de vrijstelling van energiebelasting voor zware industrie. Het kabinet heeft aangegeven dat het extra opgehaalde geld dit tekort moet dekken.
De afschaffing van deze regelingen heeft de staat aanzienlijke financiƫle gevolgen gehad, met een verlies van een half miljard euro in 2025 en bijna een miljard euro structureel. Om deze tekorten aan te vullen, heeft het kabinet in de Voorjaarsnota verschillende maatregelen voorgesteld, waaronder een hogere energiebelasting voor gebruikers in hogere schijven en een vermindering van de mkb-winstvrijstelling.
De energiebelasting als financiƫle bron
Deze ontwikkelingen worden vaak beschouwd als een nieuwe greep in de kas van de glastuinbouwsector, vergelijkbaar met eerdere belastingplannen die in het najaar werden aangekondigd. Deze voorgestelde maatregelen hebben al reacties uitgelokt, waarbij Alexander Formsma van Glastuinbouw Nederland benadrukt dat de sector jaarlijks naar schatting 20 miljoen euro extra zal moeten betalen, vooral voor bedrijven die sterk afhankelijk zijn van gas. Hij betoogt dat deze maatregelen weinig te maken hebben met CO2-reductie en eerder een manier lijken waarop de overheid de energiebelasting als financiƫle bron blijft gebruiken.
Demissionair minister Jetten van Klimaat en Energie heeft in een Kamerbrief bij de plannen uitleg gegeven over hoe deze bijdragen aan klimaatdoelstellingen. Voor de glastuinbouwsector wordt onder andere gekeken naar de uitrol van het Europese emissiehandelssysteem ETS2. Het besluit over de uitrol van ETS2 voor de sector wordt echter overgelaten aan een nieuw kabinet.
Gasloos stoken
Ben je als teler op zoek naar een methode waardoor je gasloos je locatie kunt blijven verwarmen? Bekijk dan eens het duurzame energiesysteem van Sprinkler Energy en ga met je kas van het gas af.
Bekijk hieronder de uitlegvideo van ons energiesysteem:
Opmerkingen